vooruitzicht Voor mij is dit zo prachtig Nederlands als dat het haast niet anders kan. We varen hier vanaf het Ketelmeer over de Ijssel naar de  brug bij Kampen. Deze plaat is zo compleet voor mijn gezichtsbeeld en wat een geluk had ik met deze cumulonimbus. Dit doet me dan ook herinneren aan de tijd dat ik bij de Marine heb gevaren van 1968 t/m 1974. Waar we o.a. aan de hand van het wolkenbeeld en met andere instrumenten het weervoorspelde.

Cumulonimbus betekent letterlijk ‘regen uit stapelwolk’. Het is een convectieve wolk met grote diepte, die tot de tropopauze reikt en daar met een grote ijskap tegen uitspreidt. Dit geeft de cumulonimbus zijn vaak zo duidelijke aambeeldvorm, en heet dan cumulonimbus incus. Neerslag uit cumulonimbi ontstaat via het Bergeron proces: waterdampspanning over ijs is lager dan dat over water, dus als water en ijs bij elkaar voor komen groeien de ijskristallen en verdampen de waterdruppels. De ijskristallen kunnen dan beginnen te vallen, en smelten vaak. Dit leidt tot regen, hagel, korrelsneeuw of korrelhagel. Wegens interacties van ijskristallen met waterdruppels wordt ook electrische lading gescheiden, en dat leidt geregeld tot onweer.

2 Replies to “Vooruitzicht”

  1. De foto’s inderdaad wat je zelf al zegt: onvervalst Nederlands.
    dat je weerdeskundige bent is nieuw voor me, maar wel leuk te weten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.