Afgelopen zaterdag hebben wij o.a. een leerzaam bezoek gebracht aan het Grafische Museum te Groningen.

www.grafischmuseum.nl

Agenda 2009

» 21 november – 7 februari ‘10  VERLENGD T/M 7 MAART!!!

»DiscCoverArt – een bijzonder project komt naar Groningen!

Marius Quist uit Nieuwegein is in het bezit van zo’n 80.000 platenhoezen. De vormgeving staat in zijn verzameling centraal. Hoezen van beroemde kunstenaars als Andy Warhol en Salvador Dalí en fotografen als Paul Huf en Anton Corbijn maken deel uit van zijn collectie, maar ook de eerste pophoezen uit de jaren ’40, psychedelische hoezen uit de jaren ’60 en hedendaagse, digitaal ontworpen hoezen. Een indrukwekkende greep uit zijn collectie komt naar Groningen!

Muziek is belangrijk in het leven. Muziek bepaalt en volgt onze emotie, is een uitdrukking van feestelijkheid of van tragedie. In de tweede helft van de 20e eeuw werd die muziek afgespeeld op grammofoonplaten. Platenmaatschappijen hebben zo’n halve eeuw lang aan talloze schilders, tekenaars, illustratoren en fotografen opdracht gegeven om hun interpretatie van de muziek te visualiseren, met name op de zogenaamde platenhoes waar de platen in werden geschoven, maar soms ook op de plaat zelf, zodat de zogenaamde ‘picturedisc’ ontstond. Men besefte dat er een verbinding was tussen visuele kunst en auditieve kunst en dat ze elkaar versterkten. Kunstenaars kregen de vrije hand om binnen het budget te maken wat zij wilden. Platenhoezen, picturediscs en sindskort ook cassettebandjes kunnen worden gezien als zelfstandige, artistieke objecten die de laatste jaren veel aandacht hebben gekregen in boeken en exposities.

Tegelijk met de expositie van de platenhoezen zal in De Bibliotheek in Groningen een expositie van picturediscs te zien zijn uit de collectie van Peter Bastine uit Hamburg, die de grootste collectie picturediscs ter wereld bezit. Bastine exposeerde al talloze malen in diverse Europese landen, maar nooit eerder in Nederland. Groningen heeft de primeur!  Gedurende de maand december is in de Groninger Archieven een collectie hoesontwerpen voor cassettebandjes van Groninger bodem te zien, georganiseerd door het Poparchief Groningen.

Gedurende de expositieperiode vinden diverse activiteiten plaats, zoals een hoezenkwis, lezingen, optredens en kinderactiviteiten (ontwerp je eigen platenhoes). Meer informatie over het project DiscCoverArt en het bijbehorende activiteitenprogramma vindt u op de websites van de drie organisatoren en de blog: http://disccoverart.blogspot.com

In het kader van deze expositie ontwerpen tien ontwerpers, Peter Pontiac, Simon Posthuma, Jeroen van Erp, Studio Boot, Tord Boontje, Yomar Augusto, Richard Harrington, Studio Frank & Lisa, Arjan Grooten en Tuppus nieuwe en unieke hoezen die samen met een lp vol hedendaagse Groningse muziek in een unieke, genummerde box verschijnt – een waar collector’s item! De box wordt vervaardigd door Discmedia in Enkhuizen (www.discmedia.nl); de lp komt tot stand met hulp van Bert Hadders, de opening en tekstredactie voor de expositie worden verzorgd door Luuk Verpaalen. De box is vanaf 21 november voor € 75,- te koop in het Grafisch Museum en De Bibliotheek.

De expositie wordt mogelijk gemaakt door SNS Reaal Fonds en de Kunstraad.

5 maart t/m 6 juni 2010

De ‘Letterkamer’

Dit voorjaar gaat het Grafisch Museum doen waar het ’t allerbeste in is: werken met letters! De gang op de eerste verdieping en beide tentoonstellinszalen staan helemaal in het teken van de letter: een kleine expositie over de geschiedenis van het schrift en tal van activiteiten rond het thema ‘letters’. Er zijn allerlei workshops die iets met letters te maken hebben: ontwerp je eigen letter, maak je eigen ex libris, druk letters op een t-shirt of tas en ga zo maar door. Beneden in de zetterij worden letters gezet, in de drukkerij worden ze gedrukt en de boekbinders maken van al die gedrukte letters mooie boekjes. Er worden lezingen georganiseerd over typografie en de geschiedenis van het schrift.

3 Replies to “Staven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.