Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht

Scroll down to content

Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht geniet van de afbeelding van haar eigen woonkamer tijdens de opening van Matter of Monument.

Ze is heel oud, maar niet oud. Achtennegentig jaren telt Gisèle d’Ailly. En ze vindt nog altijd dat het leven gevierd moet worden.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft zaterdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht.

Dat heeft de gemeente gemeld. Gisèle d’Ailly heeft van 1941 tot 1945 samen met de Duitse dichter Wolfgang Frommel diverse mensen in haar huis opgenomen. Zij heeft, met gevaar voor eigen leven, mogelijk gemaakt dat zij veilig konden onderduiken en de bezetting overleefden.

Na de oorlog richtte de burgemeestersvrouw samen met hen de culturele stichting Castrum Peregrini op, die nog steeds culturele activiteiten organiseert.

De echtgenote van oud-burgemeester Arnold Jan d’Ailly van Amsterdam (1946-1956) ontving de onderscheiding omdat zij zich volgens de gemeente “op cultureel en maatschappelijk terrein zeer verdienstelijk heeft gemaakt”. “Haar activiteiten hebben een internationale uitstraling.”

De verzetsheldin en kunstenares is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

2 Replies to “Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht”

  1. Wolfgang Frommel en F.W. Buri gingen niet in 1941, maar op 2 juli 1942 bij Gisèle inwonen. Gisèle was niet van 1946-1956 getrouwd met d´Ailly, maar van 1959 tot 1967 (toen d´Ailly overleed).
    vr.gr. Christiane Kuby

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.