Sluis te Grave

Deze foto heb ik nog mogen maken in samenwerking met de “Boven Meester”. deze foto hebben we kunnen maken door o.a. gebruik te maken van losse flitsers.

 

Informatie over het gemaal Van Sasse in Grave
Een educatief ingericht Van Sasse opent zijn deuren maandelijks openen voor het publiek. Iedere laatste zondag van de maanden april tot en met oktober van 14.00-17.00 uur zullen er oude foto’s, gereedschappen, films getoond worden. Het oude gemaal van waterschap Aa en Maas is tegenwoordig een Rijksmonument. Het waterschap hecht grote waarde aan het belang van gezond water.

 

Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal dat gerealiseerd is door waterschap De Maaskant. Het gemaal werd aangelegd rond 1928 in het kader van waterbeheer in het Land van Cuijk, rivier de Raam. Vanaf de oprichting in 1921 werkte waterschap De Maaskant aan de waterbeheersing. Vooral de Raam veroorzaakte problemen. Niet alleen was de uitmonding in de Maas, bij de oude haven in Grave, te krap, ook voerde de Raam zuur Peelwater aan. In 1927 ging het bestuur van De Maaskant akkoord met de plannen tot bemaling. Een nieuw gemaal in een nieuw te graven monding van de Raam ten westen van Grave zou deze taak moeten kunnen vervullen. In 1929 werd het gemaal in gebruik genomen. Rond 1950 en nog eens in 1981 is een deel van de apparatuur gemoderniseerd. Het gemaal is genoemd aan Jhr. Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant.

 

Een mooie wandelroute die begint en eindigt bij Van Sasse brengt u langs mooie stukjes in de omgeving. Deze ligt voor u klaar in het gemaal.

 

Excursies
Van Sasse biedt nu ook de mogelijkheid groepen en/of scholen te ontvangen voor excursies. Deskundige voorlichters zullen u van A tot Z informeren over de lange historie van het gemaal en het werk van het waterschap. U kunt hiervoor een afspraak maken met Lisette Gerrits, telefoon 073-615 66 58 of via de website http://www.aaenmaas.nl/educatie. Aan deze excursies zijn geen kosten verbonden. Wel moet de groep minimaal uit 10 personen bestaan.

 

 

One Reply to “Gemaal Van Sasse in Grave”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.