Deur

Leeuw

Voodoo

Voodoo wordt nauwelijks als een godsdienst beschouwd. Voodoo heet eigenlijk fodun, vaudou, vodou of vuda. Voodoo zou ‘beschermgeest’ betekenen.Het dikke van Dale woordenboek kent niet het woord ‘vodou’, maar wel ‘voodoo’, en geeft als betekenis: ‘rituele magie op Haïti en in het zuiden van de Verenigde Staten, ontstaan door de vermenging van de religieus-magische denkbeelden van de negerslaven uit West-Afrika met die van de rooms-katholieke kerk.’De tentoonstelling in Amsterdam van 2008 –2009 van voodoo, pardon vodou, heeft bijgedragen aan het onthullen van deze mysterieuze religie. Vodou is niet hetzelfde als voodoo. Vodouhoort bij de Haïtiaanse ziel en de historische en culturele identiteit; voodoo berust op het sensationele beeld van vodou zoals de horrorfilm ‘I walked with a zombie’ (1943) dat de wereld heeft ingejaagd. Naar de beleving van het volk zijn historische vrijheidsstrijders of weggelopen slaven een ‘lwa’ (geestwezen) geworden. Net als de katholieken hebben de Haïtianen een god die in zijn werk bijgestaan wordt door vele heiligen: lwa’s. De bijbehoren poppen (Bizango-krijgers, deze moeten Haïtiaanse voorouders voorstellen die als slaaf naar het eiland kwamen) zijn eerder intrigerend en artistiek dan eng en griezelig om hun bizarre uiterlijk. De poppen kunnen levensgroot zijn. De betekenis van ‘hoodoo’ is volgens sommigen ‘slang’ (Bargoens) voor voodoo, terwijl anderen menen dat ‘hoodoo’ de magische kant van voodoo is. De hoogste vodou-god op Haïti is de schepper Bondye ofwel Bon Dieux- de goede god. Om dat Bondye een god op grote afstand is, staat hij de goden (de loa’s of lwa’s) toe het leven van mensen te beïnvloeden. Met rituelen en offers probeert men hen gunstig te stemmen. Offeren en goden dienen staan centraal. Tijdens rituelen leggen de fodun-beoefenaars contact met de geestenwereld, waarbij het de bedoeling is dat een geest of heilige bezit neemt van een van de aanwezigen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.