Lijnenspel (1 van 1)

 Johannes de Doper Boomsestraat 2 Balgoij,

Geschiedenis

Gebouwd ter vervanging van een vroegere kerk, waarvan de middeleeuwse toren nog resteert. Kruiskerk op sterk centraliserende plattegrond, met aan de achterzijde een absis. Toren links naast de voorgevel, gedekt door een tentdak. Het ontwerp sluit aan bij de wensen van de Liturgische Beweging (zgn. volkskerk) van begin twintigste eeuw: vergrote viering in de vorm van een onregelmatige achthoek. Grotendeels houten overwelving van het interieur; het gewelf over de viering bevat een bovenlicht. De laatnegentiende-eeuwse inventaris (o.a. hoofdaltaar) komt vermoedelijk uit de vorige kerk. Mede doordat dit één van de laatst overgebleven kerken naar ontwerp van architect J. van der Valk is, (een andere nog bestaande, en als kerk in gebruik zijnde, is de O.L.V. Moeder van Goede Raad in Tilburg-Broekhoven; 2 andere zijn gesloopt, en 1 is buiten gebruik), heeft deze kerk een zeldzaamheidswaarde.

One Reply to “Lijnenspel te Balgoij”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.