In de afgelopen week was ik even op mijn fiets een ritje aan het maken en op eens trok mijn aandacht naar een klein krom lopend persoon met een stok in zijn hand, onder een boom met laag op de grond hangende takken. De man was een beetje verscholen in de schaduw van een oude stoofperenboom, het was immers zo’n 32 graden in de zon. Ik twijfelde maar ben uiteindelijk toch omgekeerd en heb de man met mijn fiets in de hand aangesproken of ik misschien een dezer dagen een foto van hem mocht maken. Op z’n plat Brabants en mompelend hij, vroeg mij wie ik was en waar ik vandaan kwam. Ik zei mijn naam en dat ik uit Grave kwam en dat moest ik toch wel drie keer herhalen totdat de man zei “O ut de Graaf”. O ja kom maar een keer. Drie dagen later ben ik naar de kluizenaar Peer gegaan. Ik heb mijn fiets en mijn fototas aan het begin van het voormalige voordeur paadje gezet en vervolgens heb ik met draaibel aangebeld en bescheiden op een van de ramen geklopt en dit heb ik een paar maal moeten herhalen voordat Peer die inmiddels 96 jaar oud is, de voordeur al piepend en krakend opende. Ik stelde me opnieuw voor en dat ik kwam om de foto te maken en Peer vond het meteen goed en ging als een volleerd model in de vensterbank zitten. Ik heb al pratend vanaf mijn knieën met mijn model gesproken en onderwijl mijn plaatjes geschoten. Peer was echt heel welwillend, maar toen ik hem vroeg of ik hem ook in zijn luie stoel zou mogen fotograferen vond Peer een beetje te veel van het goede. Maar ik was al lang blij en tevreden met mijn foto’s en dat het zo maar mocht.

Ik hoop dat Peer nog lang in vrede en in zijn eigen woning mag wonen zoals hij nu woont, want als je langs zijn voormalige boerderij komt zou je zeggen dat het pand wacht op een sloophamer.

 

5 Replies to “Kluizenaar Peer”

 1. Bijzondere man. Wat een juweel van een ontmoeten. Tis een man met vele wijze verhalen. Maarook veel pijn hebbend. Voelt als een filosoof voor mij. Doet me ook een beetje aan de foto van Mark denken jaren terug, toen nog op Kiekus, van die zwerver (te Kleve). Die had ook zo’n prachtig tekenend gezicht.
  Mooie foto’s Jan. Zowel kleur als zwart-wit.
  Heb het gevoel dat hij het ook leuk vond,

  Warme groet,
  Madeleine.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.