aris-zw

Vandaag heb ik bij Aris Engel over de schouder mee mogen kijken en fotograferen en ik kan u verzekeren dat Aris bijzonder werk maakt.

Aris Engel (1946)

Sinds het eind van de vorige eeuw ben ik weer bezig met grafiek. Grotendeels autodidact – zelf dingen uitzoeken en uitproberen – maar ik heb ook enkele jaren gewerkt met begeleiding van Anton Homan en Bienette Moraal.
Daarnaast neem ik deel aan een groep grafici die geleid wordt door Monique van Haasteren. Het uitwisselen van ideeën, van andere technieken en mogelijkheden staat daarbij centraal naast het bekijken en bespreken van elkaars werk.

Het mooie van etsen is dat het én hard werken én tegelijk ook heel rustgevend is, want als je het goed wilt doen kun je niets anders aan je hoofd hebben. Tijdens het hele proces heb je veel in de hand, kun je sturen, bijregelen, ermee spelen maar het blijft een verrassing wat er precies tevoorschijn komt. Na één of meerdere of vele proefdrukken en wikken en wegen ontstaat er een afdruk die soms meer en soms minder geslaagd is. De ene keer klopt het bij wijze van spreke in één keer en een andere keer blijft het ploeteren en ben je alsnog niet tevreden met het resultaat.

Al vele jaren werk ik vooral met “afval” zoals een oude dakgoot en vergelijkbaar materiaal van zink. Tijdens het zoeken naar de juiste vorm, kleur en stijl laat ik me dan leiden door al of niet vage indrukken en associaties die het materiaal en/of het beeld van de afdruk bij hem oproepen. Schuren, vijlen, met de droge naald werken, verbuigen, plat slaan, zagen, boren en andere bewerkingen volgen dan. Door daar mee bezig te zijn, ermee te spelen komt er uiteindelijk een definitieve prent, de ets.

2 Replies to “Aris”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.