De onderste twee eieren zijn van onze zijdehoen kippen. Want mensen die bij ons op bezoek komen vragen ons weleens, leggen ze ook eieren? Inderdaad, wanneer ze niet broeds zijn, leggen ze elke dag een eitje. Wij hebben de kippen als kuikens gekocht bij een fokker in Apeldoorn. En na 5 maanden werden de eerste eitjes gelegd. Maar een eitje van onze kip weegt 32 gram en een “normaal” ei vanuit de supermarkt weegt gemiddeld 61 gram. Dus wanneer wij op twee boterhammen een eitje willen hebben voor de lunch, moeten we minstens 5 eitjes van onze zijdehoenders gebruiken om twee goed gevulde boterhammen te bekomen. Maar de smaak is er niets minder of beter om zijdehoenders.

Hoe maakt een kip een ei?

Eierfabriek 
Een kip is eigenlijk een eierfabriek. Ze heeft altijd 2000 dooiertjes op voorraad. Als een dooier groot genoeg is, valt het door een soort trechter waar het 20 minuten blijft. Dan gaat het door naar de eileider waar in drie uur het eiwit wordt gevormd.

Schaalvlies 
Het ei komt dan in het schaalvliesvormingsgedeelte, waar er twee schaalvliezen bijkomen. Daarna belandt het ei 20 uur lang in het schaalvormingsgedeelte waar de harde schaal wordt gemaakt.

Uitpoepen
Eenmaal klaar wordt het ei door de kip uitgepoept en kunnen wij er een omeletje van bakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.