De Oversteek (ook wel Stadsbrug genoemd) is een brug voor het autoverkeer over de Waal, gelegen te Nijmegen. De oeververbinding is in november 2013 geopend en ligt ten westen van twee reeds bestaande Nijmeegse bruggen. Aan de zuidkant sluit de brug aan op de Verlengde Energieweg, aan de noordkant op de Graaf Alardsingel.

De brug is winnaar van de Nationale Staalprijs 2014. De opdrachtgever, de Gemeente Nijmegen, schreef vier ontwerpcriteria in een ambitiedocument (contextuele inbedding, samenhang in het bestaande en toekomstige beeld, een kunstwerk en gebaar en aandacht voor de gebruiks- en belevingswaarde) en een budget van 140 miljoen euro. Dit gaf de ontwerpers veel vrijheid om bijvoorbeeld het type brug te kiezen. De uiteindelijk gekozen boogbrugwas dus geen harde eis vanuit de opdrachtgever. Tijdens het ontwerpproces bleek echter dat de alternatieve types liggerbrug, tuibrug, hangbrug en vakwerkbrug niet opwogen tegen de voordelen van een boogbrug met deze overspanningslengte. Doordat er een enkelvoudige boog is gebruikt in plaats van een dubbele boog, is het minder zichtbaar dat de brug de rivier onder een hoek overspant en er niet haaks op staat.

Een belangrijke ontwerpoverweging was de verhoudingen tot de nabijgelegen Waalbrug, een vergelijkbaar uiterlijk was esthetisch gezien wenselijk. De bakstenen zijkanten van de aanbruggen zijn een verwijzing naar de architecturale traditie van baksteengebruik in Nijmegen. Om de brug als “stadsbrug” te laten functioneren, moet de brug onderdeel van de stad worden. Of dit gelukt is zal de komende jaren moeten blijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.