Vanmiddag heb ik samen met Rensco mijn bronsbeelden uit de gipsmallen geklopt. Vervolgens zijn ze schoongespoten met de hogedrukspuit. Daarna in het atelier aan de gang met o.a. hamer – beitel – slijptol – en frees. Maar het resultaat is nog lang niet volbracht, want ik mag nog zeker een middag dan met verscheidene technieken verder bewerkt zoals krassen, poetsen en polijsten.

Daarna ga ik nog een patineren en patinalagen ontstaan vaak natuurlijk, maar kunnen ook kunstmatig aangebracht worden. Door te patineren ontstaat er een mooie glanzende structuur. Patineren met chemicaliën kan zowel koud als warm gebeuren. Bij de ‘warme’ methode wordt gewerkt met verhitting, meestal met behulp van een flinke gasvlam. Koud patineren gebeurt bij de omgevingstemperatuur. Het patineermiddel wordt met een kwast of doek aangebracht op het beeld, waarna het reageert met het brons. Verschillende chemicaliën zorgen voor verschillende kleuren. Zo wordt bijvoorbeeld zwavellever (kaliumpolysulfide) wel gebruikt voor o.a. zwart, ijzernitraat en kaliumpermanganaat voor bruin, en kopernitraat voor groen, maar er zijn talloze kleuren, werkwijzen en toepassingen van de verschillende chemicaliën mogelijk. 

2 Replies to “Bronsbeeld nabewerken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.