Ik heb deze armen een paar jaar geleden geboetseerd.

Tijdens het wordingsproces, snapte mijn begeleidster er niets van, waar ik mee bezig was? Zei vroeg het zichzelf echt af. Maar ik volgde mijn gevoel – gedachtegang en beleving van dat moment en wat in mij bezig hield. Totdat ik mijn begeleidster en mede cursisten meenam in mijn gedachtegang.

Er was namelijk een jong meisje, in mijn omgeving, die zichzelf bekraste. Het beschadigen van je eigen lichaam, heeft op mij een enorme indruk gemaakt. Ik zag en voelde de onmacht waarin dat meisje moest verkeren en aandacht vroeg voor haar zelf en eigen toedoen en onmacht.

Maar er bleef onbegrip voor mijn expressie, in mijn directe omgeving. “Waarom moest ik toch altijd iets anders maken als doorsnee boetseerder”? Voor mij is het maken van beelden juist een mogelijkheid om mijzelf vrij te maken van gedachtengangen. Want het door mij gemaakte beeld, kan ik weg leggen en bekijken, wanneer ik dat wil. Want zolang een beeldvorm in mijn hoofd zit, kan ik het echt slecht los laten. Want dat beperkt mij, in mijn “RUIMTE” en vrijheid, om verder te mogen gaan.

Door de weersinvloeden van vocht en vorst, is er in de loop der jaren, een vinger van de rechterhand, spontaan afgebroken.

We spreken van zelfbeschadiging wanneer iemand verwondingen aanbrengt aan het eigen lichaam. Dit kan door te snijden, krassen, branden, haren trekken, slaan, hoofdbonken of schadelijke stoffen inslikken. Zelfbeschadiging wordt ook wel zelfverwonding of automutilatie genoemd.
Zelfverwonding kent vele verschijningsvormen, vele verschillende oorzaken en komt op alle leeftijden voor. Zelfbeschadiging doet zich relatief vaak voor bij mensen met een psychiatrische stoornis of een verstandelijke handicap. Bij jongeren zien we zelfverwonding vaker voorkomen bij jongeren met een ontwikkelings- of leerachterstand en bij jongeren met psychische problemen (depressie, dystyme stoornis, autisme, psychose of persoonlijkheidsstoornis (vooral borderline)). Maar ook bij jongeren zonder deze psychische problemen wordt zelfverwonding regelmatig waargenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.